Vinnerne av IR-prisen 2018

Skjermdump: www.vg.no

Prisvinner 2018:

Det hvite raseriet / Det amerikanske hatet
Av Ronny Berg, Espen Rasmussen og Stian Eisenträger
VG

Begrunnelse: Reportasjeserien «Det hvite raseriet / Det amerikanske hatet» bygger på et nitid og imponerende kildearbeid overfor miljøer der allmennheten normalt har begrenset tilgang. Gjennom en poengtert og nøktern bruk av både reportasjebilder og -tekst kommer vi nær mennesker vi ofte ikke liker, men som preger den politiske utviklingen i Europa og USA. Slik bidrar reportasjen til økt innsikt i ofte skremmende tankegods og handlingsmønstre som utfordrer den vestlige verdens liberale demokratier i dag.

Hederlig omtale 1:

Jakten på Thunder
Av Eskil Engdal og Kjetil Sæter
DN og Vigmostad & Bjørke

Begrunnelse: Reportasjeboka «Jakten på Thunder» er en fantastisk velskrevet og medrivende fortelling om plyndringen av havområdene rundt Antarktis og det internasjonale samfunnets maktesløshet i denne kampen.Det journalistiske arbeidet har et ekstremt høyt presisjonsnivå og er rikt dokumentert og åpner for innsikt i miljøer og problemstillinger som ofte går under medienes og politikernes radar.

Hederlig omtale 2:

Mirakelgutten Tomas 
Av Tor Arne Andreassen og Afshin Ismaeli
Aftenposten.

Begrunnelse: I 2017 ble 11-åringen Tomas gjenforent med familien sin etter tre år i IS-fangenskap. Denne rørende fortellingen om krigsrammede menneskers fortvilelse, håp og overlevelsesevne viser verdien av vedvarende journalistisk tilstedeværelse i et av verdens mest krevende konfliktområder. Juryen vil særlig framheve Afshin Ismaelis lokalkunnskap og kildetilgang som fundament for denne saken.

Hederlig omtale 3:

NRK Urix

Begrunnelse: I en kompleks og komplisert verden trenger vi journalistikk der formålet er å systematisk bidra til innsikt og klokskap i brede grupper av befolkningen. NRKs utenriksmagasin Urix har vært i sterk utvikling det siste året, fra et rent TV-program til tilstedeværelse på alle NRKs plattformer. Urix er en av de fremste utenrikspolitiske pedagogene i den norske medievirkeligheten.

Juryen har bestått av Anne Hege Simonsen, Kjell Gjerseth, Tuva Raanes Bogsnes og Haakon Børde.

Forrige
Forrige

Seminar: Slik vant vi IR-prisen

Neste
Neste

IR-lederen ønsker nominasjonsrekord