NRK-korrespondent Yama Wolasmal vant IR-prisen 2024

NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal vinner Internasjonal reporters journalistpris for 2024. Foto: Imad Abou-Jaoude

Wolasmal vinner for intervjuer med representanter for Israel og Hamas. Hederlig omtale går til Øystein K. Langberg og Nora Savosnick, samt Per Christian Selmer-Anderssen og Nora Savosnick.

– Utenriksdekningen dominerte nyhetsbildet i 2023. Dette ga seg utslag i hele 55 nominasjoner til årets IR-pris, fordelt på 16 medier. De store mediehusene dominerer, og vi ser også at mange av de samme journalistene går igjen blant de nominerte, sier juryleder Anne Hege Simonsen.

Hun forteller at mange av sakene er godt håndverk, men at noen kunne trengt litt ekstra bearbeiding av stoffet. Noen er også litt like.

– Vi har derfor lagt særlig vekt på de arbeidene som skiller seg litt ut, og har endt opp med én prisvinner og to hederlige omtaler, sier Simonsen.

Hovedprisvinner er NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal, som bor i Libanons hovedstad Beirut. Han sier at det er «utrolig hyggelig» å vinne årets IR-pris for intervjuene han gjennomførte med Netanyahus talsperson Mark Regev og Hamas-leder Osama Hamdan høsten 2023.

– Jeg ser på dette som anerkjennelse av den viktige og balanserte dekningen norsk presse har hatt av krigen, sier Wolasmal.

– Der de fleste land har hatt en skjev dekning føler jeg at Norge i stor grad har lykkes med å få frem nyansene, og gi folk den historiske konteksten som forklarer hvorfor denne konflikten er så fastlåst, fortsetter han.

Yama Wolasmal (t.v.) med Mark Regev, spesialrådgiver til Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Skjermdump: NRK

Yama Wolasmal og Hamas’ talsperson Osama Hamdan i Beirut i Libanon. Skjermdump: NRK

Vinner av IR-prisen 2024

Yama Wolasmal
NRK
Intervjuer med Israels talsperson Mark Regev og Osama Hamdan i Hamas politbyrå

Juryens begrunnelse: «NRK-korrespondent Yama Wolasmal har i sin dekning av krigen i Gaza vist seg som en journalist av internasjonalt format. Han får IR-prisen 2024 for sine særdeles godt forberedte intervjuer med Israels talsmann Mark Regev og Osama Hamdan i Hamas politbyrå. Wolasmal lykkes i begge tilfeller med å tydeliggjøre deres synspunkter og komme bakenfor de medievante aktørenes innøvede formuleringer. Han gjennomfører intervjuene med kunnskapsbasert selvtillit og stiller kritiske og konfronterende spørsmål uten å miste evnen til å lytte.»

Hederlig omtale 1

Øystein K. Langberg og Nora Savosnick
Aftenposten A-magasinet
Døden i USA: Et livsfarlig land

Øystein K. Langberg og Nora Savosnick. Foto: Privat

Juryens begrunnelse: «Reportasjen behandler levekårskrisen i USA på en innsiktsfull, opplysende og oppsiktsvekkende måte. Grundig research og god tid i felt gjør det statistiske tallmaterialet levende gjennom nære og engasjerende møter med mennesker fra mange samfunnslag.»

Hederlig omtale 2

Per Christian Selmer-Anderssen og Nora Savosnick
Morgenbladet
Jakten på medløpere i Ukraina

Fotograf Nora Savosnick har medvirket til begge sakene som IR-juryen i går gir hederlig omtale. Foto: Privat

Juryens begrunnelse: «Reportasjen lykkes i å få frem gråsoner i en krig som ofte forstås i svart-hvitt. Her kommer vi nært på ukrainere som ikke flyktet fra russerne, og som blir oppfattet som medløpere av sine landsmenn. Dermed får vi også en dypere forståelse av både menneskelige og politiske dilemmaer som oppstår i krigens kjølvann.»

Årets jury

  • Anne Hege Simonsen
    Juryleder
    Simonsen er sosialantropolog og leder for Institutt for journalistikk og mediefag ved Oslo Met.

  • Philip Crabtree
    Jurymedlem
    Tidligere utenriksjournalist i Dagsavisen og nåværende spesialrådgiver i Redd Barna.

  • Elisabeth Onsum
    Jurymedlem
    Ansvarlig redaktør i Panorama nyheter, tidligere Bistandsaktuelt. Onsum har også vært nyhetsjournalist i NRK, der hun blant annet har jobbet seks år i NRKs utenriksredaksjon.

  • Gunnar Sætra
    Jurymedlem
    Journalist ved NRKs lokalkontor i Kirkenes. Tidligere redaksjonssjef og ansvarlig redaktør i Sør-Varanger Avis og journalist i Nord-Troms Avis, NTB, Nordlys og Fiskeribladet.

Neste
Neste

Nominer bidrag til IR-prisen 2024