Vinner av IR-prisen 2022

Helene Skjeggestad mottok IR-prisen for reportasjen «Et russisk liv» i Aftenposten/Amagasinet på Skup i 2. april 2022. Reportasjen er laget sammen med Tatjana Solojova og Polina Jedakona (foto)

Vinner: «Et russisk liv»

Reportasje i A-magasinet/Aftenposten av Helene Skjeggestad, Tatjana Solojova og Polina Jedakona (foto)

I reportasjen «Et russisk liv» blir det post-sovjetiske Russland skildret ved hjelp av én families historie gjennom tre tiår. Med en bemerkelsesverdig forutseenhet er utviklingen i det russiske samfunnet beskrevet frem mot Ukraina-invasjonen i 2022. Historien om familien Trukhin gir et sjeldent innblikk i vanlige russeres gleder og bekymringer, og i deres kamp for en anstendig jobb og tilstrekkelige helsetjenester. Kildene forteller åpent om møter med mafiaen og styrtrike russere, og om familiens plass i et stadig mer autoritært Russland.

Reportasjen er laget over to år, og bærer preg av et solid journalistisk fotarbeid og mange timers tilstedeværelse. Ved enkle analytiske grep gir den innsikt i hva som skjer på makronivå i det russiske samfunnet. Bildene i reportasjen er talende, og teksten er godt skrevet og bearbeidet.

– Det er selvfølgelig bra med erkjennelse, men bakteppe med det er når jeg vet hva som skjer i Ukraina, det skaper skår i gleden. Det er rart å ta imot en slik pris når de er i den situasjonen og kjemper sin livskamp. Men jeg er selvfølgelig glad, sier Skjeggestad til Journalisten.

Hederlig omtale:

  1. «Mysteriet Mihriay» av NRKs Asia-korrespondent Kjersti Strømmen og NRKs videofotograf Fang Yongbin.

  2. «Her stopper Taliban vitnemålsutdelingen for kvinnelige lærerstudenter» av NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal og fotograf Amanullah Azimi.

Forrige
Forrige

Ukraine: Reporting War and Truth

Neste
Neste

Vinner av IR-prisen 2021